dinsdag 10 november 2015

amandelkoekjes

de winter komt stilaan binnen sluipen
donker als we opstaan, donker als we thuis komen, donker als....

echt geen periode voor mij
altijd lastig met die wissel naar de winter en eerlijk: ik haat tussenseizoenen
ik heb daar veel last van: een paar weken niet genoeg energie, geen zin om iets te doen, gewoon lui zijn maar ja, daar komen we ook niet ver mee

maar 1 positief punt is dat ik dan wel veel zin heb om te bakken
niet dat ik zoveel tijd heb de laatste weken maar ik doe mijn best om jullie te verwennen

ik had zin om eens een rol te maken
wou dat al heel lang eens doen dus dacht ik dit weekend: nu probeer ik het
jammer genoeg zijn het koekjes geworden
ik denk dat ik mijn beslag te dik heb afgebakken waardoor ik het niet kon oprollen

maar het resultaat mag er best wel zijn hoor
heerlijke amandelkoekjes met voor de eerste keer zelfgemaakte lemon curd!
zeker eens uittesten want is niet moeilijk en heerlijk!

bron: hap en tap

wat hebben we nodig
lemoncurd
5 dooiers
200 gr lichte basterdsuiker
sap van 2,5 citroenen (100 ml)
de rasp van 1 citroen
100  gr boter in stukjes

amandelrol
4 eiwitten
150 gr lichte basterdsuiker
1 kl maïzena
1 kl appelazijn
1 kl vanille-extract
75 gr amandelpoeder
50 gr geschaafde amandelen

vulling
200 gr mascarpone
een paar el room
150 gr lemon curd

hoe maken we het
lemoncurd
meng de dooiers, de suiker, het citroensap en de rasp in een steelpan
laat op een zacht vuur al roerend koken
blijf roeren tot het ongeveer de dikte van yochurt krijgt
haal de pan van het vuur en roer er de boter door
doe dit mengsel in een brandschone pot en sluit het deksel af
zet dit voor een paar uur in de frigo

amandelmeringue
verwarm de oven voor op 170°
bekleed een bakplaat met bakpaier

klop de eiwitten stijf
voeg schep per schep de suiker erbij
spatel hierbij de maïzena, azijn en vanille-extract toe en als laatste het amandelpoeder

smeer dit mengsel uit op de bakplaat en bestrooi dit met de geschaafde amandelen

bak dit 20 minuten in de oven
de meringue moet een licht gouden kleur hebben en moet nog veerachtig zijn
laat afkoelen op een rooster

vulling
meng de mascarpone met wat el room tot deze wat losgeklopt is
voeg hier de lemon curd aan toe

draai de meringue om met de geschaafde amandelen naar beneden
smeer hierop de lemon curd en snij gelijke delen zodat je er koekjes van kan maken

leg ze op een schaal en bestrooi met wat bloemsuiker

resultaat



smakelijk

liefs
ohladybake

8 opmerkingen:

  1. Jammer genoeg niet voor mij (ik kook plantaardig) maar ze zien er wél super lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze zien er anders overheerlijk uit, die amandelkoekjes. Ik zou er zo een hapje uit willen nemen!
    Ze doen me een beetje denken aan de amandelkoekjes die bij de bakkertjes in de Provence ook verkocht worden. Zooo lekker!

    Dat je die tussenseizoenen niet leuk vindt, dat kan ik geloven. Ik denk dat veel mensen daar wel een beetje last van hebben, hoor...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je voor het mooie compliment!
      en het is zo eenvoudig om te maken en heel lekker!
      liefs

      Verwijderen
  3. Hmm ik ben zowieso al huge fan van amandeltjes.. ziet er zoo heerlijk uit. Daar heb ik nu wel ontzettend veel zin in!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zeker eens maken want het is gewoon super heerlijk!
    en zeker die lemon curd...
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen