woensdag 2 december 2015

truffelcrèmetaart

chocolade, chocolade, chocolade,….

ik kan er nooit genoeg van krijgen

en zeker in de wintertijd ben ik er nog meer verzot op … ’s avonds in de zetel een heerlijk stukje met een heerlijke tas koffie om de drukke dag af te sluiten

voor mij het moment om tot rust te komen

dus ga ik de laatste tijd op zoek naar recepten waar chocolade in verwerkt zit

en omdat het de verjaardag was van een nichtje van onze kids, wist ik het helemaal

deze taart neemt wel wat tijd in beslag maar is zeer lekker

en een aanrader om te maken in de koude dagen die ons te wachten staan

tip: maak de banketbakkersroom een paar uur op voorhand zodat hij helemaal afgekoeld is

bron: zoet en verleidelijk

wat hebben we nodig
175 gr bloem
7gr bakpoeder
2 el cacaopoeder
snufje zout
450 gr roomboter
250 gr suiker
4 eieren
250 ml volle melk
1 vanillestokje
2 eierdooiers
200 gr pur chocolade
60 gr poedersuiker
60 ml slagroom

hoe maken we het
cake
verwarm de oven voor op 175°
vet een cakevorm in met boter en bloem

meng 175gr bloem, het bakpoeder, de cacao en het zout door elkaar

klop in de keukenrobot 200gr boter met 200gr kristalsuiker luchtig
meng daarna 1 voor 1 de eieren erdoor

meng het bloemmengsel door het botermengsel en klop kort door elkaar
doe dit beslag in de cakevorm en laat ongeveer 1 uur bakken

banketbakkersroom
breng 250ml melk aan de kook
schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe aan de melk

laat nog een 5-tal minuutjes zachtjes trekken en roer af en toe

klop ondertussen 2 eierdooiers  met 50gr kristalsuiker tot een crème
voeg 1 el bloem toe en giet de hete melk al roerend bij het eimengsel en roer goed door

schenk dit mengsel terug in de pan en laat de banketbakkersroom nog een paar minuten op een zacht vuurtje koken
blijf wel roeren want anders bakt dit aan

giet deze room in een schaal en laat helemaal afkoelen

truffelcréme
smelt 150gr chocolade au bain-marie

klop 250gr roomboter luchtig met 60 gr poedersuiker
meng er de afgekoelde banketbakkersroom doorheen

roer er de gesmolten chocolade door tot alles goed gemengd is

opbouw cake
snij de cake horizontaal in 3 lagen

bestrijk elke laag met een laagje chocolade-truffelcrème

zet de cake een goed half uur in de koelkast alsook de chocolade-truffelcrème

haal de cake uit de koelkast en bestrijk de zijkanten met een laagje chocolade-truffelcrème

schep de resterende chocolade-truffelcrème in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit rozetten op de cake

zet de cake terug in de koelkast want de chocolade-truffelcrème kan lopend worden

hak 50 gr pure chocolade grof en schep in een vuurvaste kom

breng 60ml slagroom aan de kook, giet over de chocolade en roer tot de chocolade volledig gesmolten is

laat de ganache afkoelen
 
schep de ganache in een spuitzak en versier de cake met kleine dopjes

resultaat

smakelijk

liefs

ohladybake

 

 

16 opmerkingen:

  1. Ohh, die ziet er echt verrukkelijk uit zeg ! Met die prachtige toefjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je emma!
    hij is ook wel echt lekker....zeker eens uitproberen
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik kan me dat voorstellen, dat deze taart ongelooflijk lekker moet zijn!
    Als iemand zo'n taart voor mijn verjaardag zou maken, dan zouden de tranen me spontaan in de ogen springen. Tijd noch moeite heb je bespaard. Want dit is wel een receptje waarvoor je rustig de tijd moet nemen en toch ook wel wat moeite moet doen, zo te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. klopt helemaal...heb er toch wel een uur of 4 werk aan gehad
      maar met liefde en een beetje geduld gemaakt...dat loont blijkbaar!
      liefs

      Verwijderen
    2. Dat is er ook wel duidelijk aan af te zien!

      Verwijderen
  4. Ziet er zo smeuïg uit met die toefjes! Hmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een gave taart, bijna zonde om op te eten met al die mooie toefjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je daniëlle...is hij ook maar toch maar gedaan en het heeft gesmaakt!
      liefs

      Verwijderen
  6. Wauw! Wat een mooie cake, en wat ziet die er heerlijk uit! :) Wat een werk zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je wel lianne!
      het was een groot werk maar het was de moeite waard!
      liefs

      Verwijderen