bruin brood

het boek van levine stond al heel lang op mijn lijstje om aan te schaffen
ik ben iemand die altijd lang wacht met zo'n aankopen omdat ik nooit echt weet of dat het de moeite zal zijn om het zoveelste bakboek aan te schaffen

als er een nieuw kookboek op de markt komt denk ik altijd: allé, het zoveelste in de rij.  
wat kan daar nu nog vernieuwends in staan.

maar toen we een aantal maanden geleden in Eindhoven waren in een prachtige boekenwinkel (waar de naam mij nu van ontsnapt) zag ik het boek staan van Levine
ik had op het internet al heel veel research gedaan en vond alleen maar positieve feedback
dus ja: ik heb hem gekocht en ik heb er nog altijd geen spijt van.

voor ik het boek in huis had, bakte ik altijd meergranenbrood
maar zeg nu zelf: altijd hetzelfde brood eten is ook niet alles
dus heb ik me voorgenomen om de broden van levine allemaal uit te testen zodat er toch wel wat variatie in komt

de witte zachte broodjes was mijn eerste probeersel en echt waar: ze waren heerlijk
zo heerlijk zelfs dat ik er geen foto van genomen heb en ze dus opnieuw zal maken met het recept erbij om met jullie te delen

dus deel ik met jullie het recept van Levine haar bruin brood
echt waar een aanrader, niet veel werk en het is bovendien heerlijk!
voor mij geen brood meer van de bakker!

bron: brood uit eigen oven - Levine van Doorne

wat hebben we nodig
300 gr tarwebloem
220 gr volkorenmeel
7 gr droge gist
10 gr suiker
140 gr water, lauw
120 gr karnemelk, lauw
30 gr zachte ongezouten boter
1 ei
9 gr zout

hoe maken we het
doe alle ingrediënten in de kom van de standmixer/kitchen aid
laat alles 15 minuten kneden tot een soepel deeg dat van de wand loslaat
het deeg mag nog iets aan de bodem kleven

vet een kom in met wat sla-olie en leg het deeg hierin
draai het deeg 1 keer om zodat alle kanten met wat olie bedekt zijn
dek de kom af en laat 1 uur rusten op kamertemperatuur om in volume te verdubbelen

let het deeg na de eerste rijs op een licht ingevette werkplek en klop de lucht eruit
vorm het deeg zodat het in het ingevette bakblik past

dek het brood terug af met vochtige theedoek en laat nog 1 uur rusten tot het terug in volume verdubbeld is.  
het deeg is voldoende gerezen als je er met je vinger op drukt en  het langzaam terugveert

tijdens de tweede rijs, verwarm je de oven voor op 220°
bak het brood 15 min en verlaag dan de temperatuur tot 180° om het nog 20 minuten verder te bakken

haal het brood meteen uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster

resultaat



smakelijk

liefs
ohladybake

Reacties

  1. Mmmm. Ik eet graag grof en volkorenbrood. Het ziet er goed uit en dat boek is een goed cadeau idee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. is zeker een ideaal cadeau...heel leuke recepten staan erin...
      liefs

      Verwijderen
  2. Dat moet daar bij jullie thuis wel ongelooflijk lekker ruiken, denk ik, met al dat bakken... En dan vooral wanneer je brood gebakken hebt! Mmmmmm...

    Een hele goedemorgen Annelies!
    Ik heb jouw nominatie voor de Liebster Award ingevuld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ruikt inderdaad altijd heerlijk vers brood!
    super om te lezen dat je de award hebt ingevuld!
    ben benieuwd!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oo...zelfgebakken brood is inderdaad heerlijk. Laatst zelf speltbrood gebakken en nu wil ik niet anders meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. speltbrood is zeer lekker en zeer gezond!
    staat hier ook nog op mijn lijstje om te bakken!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie plaatsen

Populaire berichten