woensdag 12 oktober 2016

madeleine koekjes

de madeleine: al jaar en dag 1 van mijn favoriete koekjes
al geruime tijd had ik een vorm liggen om zelfgemaakte madeleines te bakken maar het kwam er nooit van om ze te bakken
toen ik vorig weekend op haar dochtertje (mijn metekindje) en zoontje mocht oppassen, was het de moment om deze te maken
Axelle is zot van bakken dus ideaal om haar te laten helpen met het maken van zelfgemaakte madeleine koekjes
en ja ze vond het super en vooral heel lekker
heerlijke geur in de keuken en met een lachend en amusant kind rond je heen is het alleen maar leuker




wat hebben we nodig
125 gr boter
2 eieren
150 gr suiker
1 tl vanille extract
150 gr bloem
halve tl zout
hoe maken we het
verwarm de oven voor op 200°
laat de boter in een pannetje op een zacht vuur smelten
doe de eieren met het suiker en het vanille extract in een kom en klop tot je een licht en luchtig mengsel bekomt
zeef de bloem en voeg dit bij het mengsel
tenslotte voeg je de gesmolten boter toe
laat het beslag 15 minuten rusten
beboter je muffinvorm en doe een hoopje deeg in de vormpjes
let wel dat je ze maar voor 3/4 vult want ze rijzen nog wat tijdens het bakken
laat de madeleines in 8 à 10 minuten bakken.
bak ze niet te lang want dan heb je risico dat ze te droog worden
laat ze meteen op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel




smakelijk

liefs
ohladybake

8 opmerkingen:

  1. Njammie, dat ziet er lekker uit! Ook ooit eens gebakken maar compleet mislukt. Ik ga binnenkort nog eens proberen met jouw recept.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dit is een heel eenvoudig recept...en ik heb een siliconen bakvorm gebruikt
      laat maar weten of het gelukt is!

      Verwijderen
  2. Oh madeleines, mmmmmm ;-). Ik maak die altijd met limoen en gember, zalige combinatie ! Nu ik het er over heb, ik moet die dringend nog eens maken ...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zeker doen en die limoen en gember: zal ik ook eens uittesten!

      Verwijderen
  3. Oh zo lekker zien ze eruit! Madeleine koekjes heb ik al zo lang niet meer gegeten. Misschien dat ik ze alleen al daarom weleens een keertje wil maken in het weekend. Want dan mag ik zondigen. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. zeker doen en ze zijn luchtig dus je zal geen schuldgevoel hebben van de zonde :-)

      Verwijderen
  4. Ik vind Madeleines er altijd prachtig uit zien! Ik moet alleen eerst even een bakvorm ervoor hebben, want die heb ik nog niet. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik heb een silicone bakvorm en is super handig!

      Verwijderen