Suikertaart
nu is de herfst toch echt wel in aantocht
koude, grijze dagen met hier en daar wat regendruppels....pff echt niets voor mij
maar het leuke aan deze grijze dagen is wel dat er veel meer tijd in huis wordt doorgebracht en dus veel meer tijd om te bakken
een typische taart voor deze grijze dagen is suikertaart
toen ik een tijdje geleden een programma op tv zag waarin ze over suikertaart spraken, had ik meteen zin om er zelf eentje te bakken
en eerlijk: het neemt niet veel tijd in beslag en het is gewoon heerlijk!
bron: jeroen meus
wat hebben we nodig
gistdeeg
420 gr bloem
210 gr zachte boter
80 gr melk
30 gr kristalsuiker
18 gr verse gist
6 gr zout
1 ei
vulling
3 eieren
1 dl melk
1/2 dl room
1 vanillestokje
90 gr bruine suiker
60 gr kristalsuiker
25 gr amandelpoeder
25 gr bloemsuikr
6 klontjes boter
rond taartvorm van ongeveer 23-26 cm
hoe maken we het
gistdeeg
maak eerst het gistdeeg
laat de boter op kamertemperatuur komen
weeg alle ingrediënten zorgvuldig af
doe de boter, bloem, suiker en het zout in een mengkom van de keukenmachine en laat kneden
verwarm de melk zachtjes en laat er de gist in oplossen
schenk de melk bij het deeg en laat rustig verder kneden
voeg als laatste het ei toe en laat het toestel draaien tot je een mooie egale gistbal bekomt
wikkel het deeg in plasticfolie en laat opstijven in de koelkast
taartbodem
neem een taartvorm, smeer in met een laagje boter en bestuif met wat bloem
rol het opgesteven deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik
leg deze zorgvuldig over de taartvorm en druk overal goed aan
rol met een deegrol over de randen van de taartvorm om zo het overtollige deeg te verwijderen
de rest van het deeg kan je zeker invriezen en een volgende keer gebruiken
taartvulling
verwarm de over voor tot 230°
weeg de juiste hoeveelheden witte en bruine suiker
giet 2/3 van dit mengsel op de taartbodem en verdeel gelijkmatig
meng het amandelpoeder samen met de bloemsuiker in een apart schaaltje
strooi het bovenop het suikermengsel en verdeel over de volledige taartvorm
giet de melk in een maatbeker en voeg de room eraan toe
breek ook de eieren in de maatbeker
snij het vanillestokje middendoor en haal er de zaadjes uit
voeg dit toe aan het melkmengsel en klop alles goed los
als je van kaneel houdt, voeg er dan zeker een snuifje aan toe
zet de taartbodem op het rooster van de oven en schenk dan pas het melkmengsel in de taartvorm
verdeel kleine klontjes boter over de oppervlakte van de taart
sluit de oven en laat de taart 10 minuten bakken
verlaag de oventemperatuur tot 200°
strooi het restje bruine en witte suiker over het gebak en laat de taart nog 20 minuten verder bakken
haal de taart uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster
resultaat
smakelijk
liefs
ohladybake
koude, grijze dagen met hier en daar wat regendruppels....pff echt niets voor mij
maar het leuke aan deze grijze dagen is wel dat er veel meer tijd in huis wordt doorgebracht en dus veel meer tijd om te bakken
een typische taart voor deze grijze dagen is suikertaart
toen ik een tijdje geleden een programma op tv zag waarin ze over suikertaart spraken, had ik meteen zin om er zelf eentje te bakken
en eerlijk: het neemt niet veel tijd in beslag en het is gewoon heerlijk!
bron: jeroen meus
wat hebben we nodig
gistdeeg
420 gr bloem
210 gr zachte boter
80 gr melk
30 gr kristalsuiker
18 gr verse gist
6 gr zout
1 ei
vulling
3 eieren
1 dl melk
1/2 dl room
1 vanillestokje
90 gr bruine suiker
60 gr kristalsuiker
25 gr amandelpoeder
25 gr bloemsuikr
6 klontjes boter
rond taartvorm van ongeveer 23-26 cm
hoe maken we het
gistdeeg
maak eerst het gistdeeg
laat de boter op kamertemperatuur komen
weeg alle ingrediënten zorgvuldig af
doe de boter, bloem, suiker en het zout in een mengkom van de keukenmachine en laat kneden
verwarm de melk zachtjes en laat er de gist in oplossen
schenk de melk bij het deeg en laat rustig verder kneden
voeg als laatste het ei toe en laat het toestel draaien tot je een mooie egale gistbal bekomt
wikkel het deeg in plasticfolie en laat opstijven in de koelkast
taartbodem
neem een taartvorm, smeer in met een laagje boter en bestuif met wat bloem
rol het opgesteven deeg uit tot een lap van ongeveer 3 mm dik
leg deze zorgvuldig over de taartvorm en druk overal goed aan
rol met een deegrol over de randen van de taartvorm om zo het overtollige deeg te verwijderen
de rest van het deeg kan je zeker invriezen en een volgende keer gebruiken
taartvulling
verwarm de over voor tot 230°
weeg de juiste hoeveelheden witte en bruine suiker
giet 2/3 van dit mengsel op de taartbodem en verdeel gelijkmatig
meng het amandelpoeder samen met de bloemsuiker in een apart schaaltje
strooi het bovenop het suikermengsel en verdeel over de volledige taartvorm
giet de melk in een maatbeker en voeg de room eraan toe
breek ook de eieren in de maatbeker
snij het vanillestokje middendoor en haal er de zaadjes uit
voeg dit toe aan het melkmengsel en klop alles goed los
als je van kaneel houdt, voeg er dan zeker een snuifje aan toe
zet de taartbodem op het rooster van de oven en schenk dan pas het melkmengsel in de taartvorm
verdeel kleine klontjes boter over de oppervlakte van de taart
sluit de oven en laat de taart 10 minuten bakken
verlaag de oventemperatuur tot 200°
strooi het restje bruine en witte suiker over het gebak en laat de taart nog 20 minuten verder bakken
haal de taart uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster
resultaat
smakelijk
liefs
ohladybake
Oh heerlijk! Ik herinner mij suikertaart uit mijn kinderjaren, die was écht zalig. Is de vulling dan wat flan-achtig?
BeantwoordenVerwijderende vulling is inderdaad flan-achtig!
Verwijderenen dat maakt het nu net zo lekker!
liefs
Een echte traktatie, al helemaal als de vulling flan-achtig is, zoals ik hierboven lees.
BeantwoordenVerwijderenDie recepten van Jeroen Meus vind ik altijd fantastisch. Ik ben fan!
hij heeft super lekkere recepten en eerlijk: ze lukken altijd!
Verwijderenhier ook grote fan...
liefs
Dat ziet er echt heerlijk uit!
BeantwoordenVerwijderenDank je! Liefs
VerwijderenZiet er heerlijk uit Annelies!
BeantwoordenVerwijderendank je wel Bas!
Verwijderenliefs
mmm! merci!
BeantwoordenVerwijderen:-)
Verwijderenliefs
Ziet er heerlijk uit! Ik probeer te minderen met het eten van suikers. Je maakt het me niet makkelijk zo ;-)
BeantwoordenVerwijderen:-) zit inderdaad wel veel suiker in maar hij is echt overheerlijk!
BeantwoordenVerwijderenliefs